
Składniki
600 gramów
6 łyżek
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
1 łyżeczka
1 sztuka
2.5 łyżki
1 pęczek
2 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij kotlety wkładając je uprzednio w 2 arkusze folii.
Krok 2
Z soli, oleju, pieprzu i papryki zrób marynatę i nasmaruj nią mięso i odstaw na 1 godzinę.
Krok 3
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki tak by były miękkie. Posiekaj drobno natkę pietruszki, pokrój w cząstki pomidory i posól. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a jabłko (usuń gniazdo nasienne) na 4 dość grube plastry.
Krok 4
Następnie podsmaż je w rondlu na maśle posypując cukrem. Skarmelizuj, przewróć i trzymaj w cieple.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki na maśle, posyp natką i trzymaj również w cieple.
Krok 6
Wyjmij kotlety z marynaty i smaż z każdej strony przez 3 minuty na sklarowanym maśle.
Krok 7
Ułóż gotowe mięso na uprzednio podgrzanych talerzach. Na każdy z kotletów daj chrzan i jabłko, po czym dodaj ziemniaki. Przybierz pomidorami z szalotką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej