Kotlety z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 łyżek

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

1 łyżeczka

1 sztuka

2.5 łyżki

1 pęczek

2 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij kotlety wkładając je uprzednio w 2 arkusze folii.

Krok 2

Z soli, oleju, pieprzu i papryki zrób marynatę i nasmaruj nią mięso i odstaw na 1 godzinę.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki tak by były miękkie. Posiekaj drobno natkę pietruszki, pokrój w cząstki pomidory i posól. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a jabłko (usuń gniazdo nasienne) na 4 dość grube plastry.

Krok 4

Następnie podsmaż je w rondlu na maśle posypując cukrem. Skarmelizuj, przewróć i trzymaj w cieple.

Krok 5

Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki na maśle, posyp natką i trzymaj również w cieple.

Krok 6

Wyjmij kotlety z marynaty i smaż z każdej strony przez 3 minuty na sklarowanym maśle.

Krok 7

Ułóż gotowe mięso na uprzednio podgrzanych talerzach. Na każdy z kotletów daj chrzan i jabłko, po czym dodaj ziemniaki. Przybierz pomidorami z szalotką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej