Kotlety z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 łyżek

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

1 łyżeczka

1 sztuka

2.5 łyżki

1 pęczek

2 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij kotlety wkładając je uprzednio w 2 arkusze folii.

Krok 2

Z soli, oleju, pieprzu i papryki zrób marynatę i nasmaruj nią mięso i odstaw na 1 godzinę.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki tak by były miękkie. Posiekaj drobno natkę pietruszki, pokrój w cząstki pomidory i posól. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a jabłko (usuń gniazdo nasienne) na 4 dość grube plastry.

Krok 4

Następnie podsmaż je w rondlu na maśle posypując cukrem. Skarmelizuj, przewróć i trzymaj w cieple.

Krok 5

Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki na maśle, posyp natką i trzymaj również w cieple.

Krok 6

Wyjmij kotlety z marynaty i smaż z każdej strony przez 3 minuty na sklarowanym maśle.

Krok 7

Ułóż gotowe mięso na uprzednio podgrzanych talerzach. Na każdy z kotletów daj chrzan i jabłko, po czym dodaj ziemniaki. Przybierz pomidorami z szalotką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej