
Składniki
600 gramów
6 łyżek
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
1 łyżeczka
1 sztuka
2.5 łyżki
1 pęczek
2 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij kotlety wkładając je uprzednio w 2 arkusze folii.
Krok 2
Z soli, oleju, pieprzu i papryki zrób marynatę i nasmaruj nią mięso i odstaw na 1 godzinę.
Krok 3
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki tak by były miękkie. Posiekaj drobno natkę pietruszki, pokrój w cząstki pomidory i posól. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a jabłko (usuń gniazdo nasienne) na 4 dość grube plastry.
Krok 4
Następnie podsmaż je w rondlu na maśle posypując cukrem. Skarmelizuj, przewróć i trzymaj w cieple.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki na maśle, posyp natką i trzymaj również w cieple.
Krok 6
Wyjmij kotlety z marynaty i smaż z każdej strony przez 3 minuty na sklarowanym maśle.
Krok 7
Ułóż gotowe mięso na uprzednio podgrzanych talerzach. Na każdy z kotletów daj chrzan i jabłko, po czym dodaj ziemniaki. Przybierz pomidorami z szalotką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























