Ciasto wiśniowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

89

429 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

762 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

2 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

nadzienie:

600 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj Kasię, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj.

Ciasto wiśniowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 zawiń w folię aluminiową i odłóż do zamrażarki.

Ciasto wiśniowe - Krok 2

Krok 3

Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp bułką tartą. Pozostałym ciastem wyłóż dno i boki tortownicy.

Ciasto wiśniowe - Krok 3

Krok 4

Wydrylowane wiśnie osącz na sicie, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Ciasto wiśniowe - Krok 4

Krok 5

Wiśnie wyłóż równomiernie na ciasto.

Ciasto wiśniowe - Krok 5

Krok 6

Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce prosto na owoce. Ciasto piecz około 45 minut w 180 st.C

Ciasto wiśniowe - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha, 26.07.2016

    Zamiast margaryny dałabym naturalny zdrowy tłuszcz, jakim jest masło. Kasia jest tłuszczem utwardzonym zawierającym bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kubiak

    Bozena Kubiak, 22.07.2016

    Ja też upieklam z mojego przepisu też pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus, 22.07.2016

    Upiekłam jest przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Dębski

    Irek Dębski, 22.07.2016

    Mniam, mniam. Żeby ktos tak zechciał mi zrobić takie cudo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk, 16.07.2016

    ciasto pyszne ale do wiśni trzeba dodać trochę cukru bo jest sam kwas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kowalczyk

    Marzena Kowalczyk, 11.07.2016

    Świetne ciacho! Ja piekłam w temp. 160 35minut i jest akurat ale to zależy od pieca. :) no i ten kwaskowy posmak wiśni mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Józefowicz

    Barbara Józefowicz, 11.07.2016

    Kamila - to jakaś aluzja?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Romanowicz Batog

    Danuta Romanowicz Batog, 11.07.2016

    oczywiscie Houston ma problem nie ma wisnie nie ma poziomek ale za to jest NASA hahahahahah pozdrawiamserdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Nowakowski

    Dariusz Nowakowski, 10.07.2016

    No to w Houston maja problem :) Może Apple?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ludwikowska

    Danuta Ludwikowska, 10.07.2016

    Ciasto z wiśniami.jest pyszne upieklam wczoraj pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.07.2016

    Trudno zastąpić wiśnie w tym przepisie, ale zawsze można spróbować innego ciasta ;) Co Ty na to? :) https://www.przepisy.pl/przepis/szarlotka-11984#query=szarlotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.07.2016

    Wystarczy kliknąć w obrazek przedstawiający ciasto :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dłubak

    Agnieszka Dłubak, 10.07.2016

    Pyszne podzielam zdanie ☺Pani Ewy ...miałam przyjemność piec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Romanowicz Batog

    Danuta Romanowicz Batog, 10.07.2016

    nie ma wisni w Houston czym najlepiej zastapic pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Owczarczak

    Jadwiga Owczarczak, 10.07.2016

    Prosze o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sinkiewicz

    Ewa Sinkiewicz, 10.07.2016

    Zrobiłam przedwczoraj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Dziarkowska

    Grazyna Dziarkowska, 19.06.2016

    sto w kropkiprzy jakich kanarach

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto wiśnioweCiasto wiśniowe

Wiśnie, czereśnie, maliny, truskawki, porzeczki… Lato to raj dla tych, którzy uwielbiają przygotowywać wypieki z sezonowych owoców. Do czego najchętniej ich używasz? Dziś znajdziesz u nas przepis na ciasto wiśniowe – proste i szybkie w przygotowaniu.

Dla kogo?

Dla dzieci, nastolatków i dorosłych. Dla kobiet i dla mężczyzn. Dla każdego, kto potrzebuje czegoś słodkiego do kawy lub herbaty.

Na jaką okazję?

A kto powiedział, że aby przygotować takie pyszności, musisz czekać na specjalną okazję? W lato, gdy wiśni mamy pod dostatkiem, ciasto wiśniowe robić możesz nawet codziennie.

Czy wiesz, że?

Aby spód ciasta wiśniowego był idealnie chrupiący, zawsze warto nakłuć je widelcem przed schłodzeniem lub włożeniem do piekarnika.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na ciasto wiśniowe możesz dodać gałkę lodów, np. śmietankowych. Ich delikatny, słodki smak z pewnością będzie świetnie współgrał z nieco cierpkimi wiśniami.