
Składniki
4 sztuki
250 gramów
1 szklanka
0.5 szklanki
4 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
500 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2
Na stolnicy posiekaj masło z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj pół szklanki cukru, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Krok 3
Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Uformuj 3 kule, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Krok 4
Wiśnie wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i pozostałą łyżkę mąki ziemniaczanej ciągle ubijając.

Krok 5
Na wyłożoną pergaminem formę zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta i delikatnie dociśnij dłonią. Następnie posyp bułką tartą i wyłóż wiśnie. Następnie zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie przykryj pianą z białek. Na koniec na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

Krok 6
Piecz w piekarniku z grzaniem góra-dół około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.


Dobra rada:
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku aby piana nie opadła. Możesz posypać cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pleśniak z wiśniami
Jeśli pleśniaka kojarzyliście do tej pory zwykle z porzeczkowym smakiem – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Tu główną rolę grają wiśnie, które nadają deserowi orzeźwiającego, nieco kwaskowego smaku. Doskonale łączą się z ciastem i puszystą pianą z białek, tworząc uniwersalny deser na każdą okazję. Co więcej –pleśniak z wiśniami przygotujecie o każdej porze roku, zastępując świeże owoce ich wersją mrożoną. W obu przypadkach jest pysznie!
Dla kogo?
Pleśniak z wiśniami to ciasto dla każdego miłośnika owocowych i orzeźwiających deserów. Przypadnie do gustu również osobom, szukającym pomysłu na prosty domowy placek.
Na jaką okazję?
Przepis na ciasto z wiśniami jest idealną propozycją na imprezę, imieniny, urodziny, a także święta. Jedynie od was zależy, kiedy przygotujecie ten pyszny placek.
Czy wiesz, że?
Najlepszym sposobem na utrzymanie delikatności piany z białek jest studzenie pleśniaka w lekko uchylonym piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Pleśniak z wiśniami możesz zaserwować w wersji wzbogaconej o odrobinę bitej śmietany.