Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami

Autor: Barbara Wiśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 sztuki

15 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem.

Krok 3

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Cały czas miksując powoli dodajemy mąkę z przyprawami.

Krok 4

Czekoladę drobno siekamy. Dokładamy do ciasta razem z burakami. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 35 minut.

Krok 5

Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Można udekorować np. różowym cukrem.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej