
Składniki
3 sztuki
5 dekagramów
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
4 sztuki
15 dekagramów
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem.
Krok 3
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Cały czas miksując powoli dodajemy mąkę z przyprawami.
Krok 4
Czekoladę drobno siekamy. Dokładamy do ciasta razem z burakami. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 35 minut.
Krok 5
Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Można udekorować np. różowym cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej