Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami

Autor: Barbara Wiśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 sztuki

15 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem.

Krok 3

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Cały czas miksując powoli dodajemy mąkę z przyprawami.

Krok 4

Czekoladę drobno siekamy. Dokładamy do ciasta razem z burakami. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 35 minut.

Krok 5

Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Można udekorować np. różowym cukrem.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej