Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami

Autor: Barbara Wiśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 sztuki

15 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem.

Krok 3

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Cały czas miksując powoli dodajemy mąkę z przyprawami.

Krok 4

Czekoladę drobno siekamy. Dokładamy do ciasta razem z burakami. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 35 minut.

Krok 5

Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Można udekorować np. różowym cukrem.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z burakami i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bogracz z kluseczkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej