
Składniki
3 sztuki
5 dekagramów
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
4 sztuki
15 dekagramów
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem.
Krok 3
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Cały czas miksując powoli dodajemy mąkę z przyprawami.
Krok 4
Czekoladę drobno siekamy. Dokładamy do ciasta razem z burakami. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 35 minut.
Krok 5
Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Można udekorować np. różowym cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej