Babeczki z jabłkami i cynamonem – muffinki | Przepisy.pl pixel

Babeczki z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

120 mililitrów

120 gramów

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon z Wietnamu Knorr.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki czekolady.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 26.05.2023

    Pyszne! Meeeega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jabłkami i cynamonemBabeczki z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie wręcz idealne, stosowane z sukcesem w różnych deserach. Nawet klasyczna polska szarlotka, wzbogacona odrobiną cynamonu nabiera zupełnie innego wyrazu. Jeśli również i wy należycie do grona miłośników aromatu jabłkowo-cynamonowego, wypróbujcie nasz przepis na pyszne babeczki. To propozycja, którą wykorzystacie zawsze! Muffinki z jabłkami są doskonałym pomysłem na deserowe menu w typie „finger food”, serwowane podczas domowych przyjęć. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej cynamonowych babeczek – zapewniamy, że szybko znikają ze stołu!

Dla kogo?

Babeczki z jabłkami i cynamonem to propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Babeczki idealnie sprawdzą się podczas domowych imprez czy rodzinnych spotkań. Są również doskonałym pomysłem na deser „na wynos”, zabierany do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Cynamonowce obejmują blisko 250 gatunków różnych drzew. Najbardziej cenionym, pod względem kulinarnym, jest cynamonowiec cejloński. Jego korę łatwo rozpoznacie w sklepie, ponieważ zwija się w charakterystyczny kształt dwururki i ma jasną, żółtobrązową barwę.

Dla urozmaicenia:

Muffinki z jabłkiem będą idealnie smakować z odrobiną bitej śmietany, którą możecie umieścić bezpośrednio na babeczce, ozdabiając ją liściem świeżej mięty.