Curry z warzywami w kokosowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z warzywami w kokosowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

24 mililitry

80 gramów

8 gramów

20 gramów

8 gramów

8 mililitrów

80 mililitrów

400 mililitrów

320 gramów

80 gramów

8 mililitrów

160 gramów

5 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roślinne kawałki a'la kurczaka usmaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

Krok 2

Pokrój czosnek oraz imbir. W garnku zasmaż żółtą pastę curry oraz pokrojone warzywa. Dodaj cukier i sos rybny. Całość dobrze wymieszaj. Dolej wody i gotuj przez chwilę.

Krok 3

Pokrój ananasa w kostki i dodaj je do garnka razem z groszkiem cukrowym i napojem kokosowym. Wszystko dopraw sokiem z limonki.

Krok 4

Zagotuj. Pokrój i dodaj połówki pomidorów, a następnie wymieszaj i odstaw na obok. Przed podaniem dania dodaj kolendrę.

Krok 5

Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 7. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 16.06.2025

    Ile to jest 1 sztuka ryżu? 1 ziarenko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z warzywami w kokosowym sosie Curry z warzywami w kokosowym sosie

Aromat wydobywający się z kuchni podczas przyrządzania tego dania błyskawicznie przyciągnie wszystkich domowników. Nikogo nie będzie trzeba wołać do stołu dwa razy! Na widok zdjęcia wegetariańskiego curry z warzywami w kokosowym sosie zrobiłeś się głodny? Gotowanie zajmie zaledwie 35 minut – tylko tyle dzieli cię od wybitnej uczty.

Dla kogo? Masz już dość gulaszy i innych mięsnych potrawek, a przy okazji szukasz sprawdzonych pomysłów na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie… Nie ma na to bardziej aromatycznego i pysznego sposobu niż wegetariańskie curry z sosem kokosowym.

Na jaką okazję? Na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, a do urlopu daleko? Za sprawą tego kolorowego dania poczujesz się przez chwilę jak na egzotycznych wakacjach. Curry wegetariańskie z kokosowym sosem serwuj, gdy potrzebujesz odrobiny słońca.

Czy wiesz, że? Przed dodaniem do gorącego curry wegetariańskiego, pomidory warto obrać ze skórki. Unikniesz dzięki temu sytuacji, w które oddziela się ona od pomidora, co wygląda na talerzu niezbyt zachęcająco.

Dla urozmaicenia: Nadprogramową porcję roślinnego kurczaka z przepisu na curry wegetariańskie możesz wykorzystać np. do tortilli, naleśników albo sałatek.