Curry z warzywami w kokosowym sosie
NOWY PRZEPIS
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
24 mililitry
80 gramów
8 gramów
20 gramów
8 gramów
8 mililitrów
80 mililitrów
400 mililitrów
320 gramów
80 gramów
8 mililitrów
160 gramów
5 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roślinne kawałki a'la kurczaka usmaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.
Krok 2
Pokrój czosnek oraz imbir. W garnku zasmaż żółtą pastę curry oraz pokrojone warzywa. Dodaj cukier i sos rybny. Całość dobrze wymieszaj. Dolej wody i gotuj przez chwilę.
Krok 3
Pokrój ananasa w kostki i dodaj je do garnka razem z groszkiem cukrowym i napojem kokosowym. Wszystko dopraw sokiem z limonki.
Krok 4
Zagotuj. Pokrój i dodaj połówki pomidorów, a następnie wymieszaj i odstaw na obok. Przed podaniem dania dodaj kolendrę.
Krok 5
Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 7. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z warzywami w kokosowym sosie
Aromat wydobywający się z kuchni podczas przyrządzania tego dania błyskawicznie przyciągnie wszystkich domowników. Nikogo nie będzie trzeba wołać do stołu dwa razy! Na widok zdjęcia wegetariańskiego curry z warzywami w kokosowym sosie zrobiłeś się głodny? Gotowanie zajmie zaledwie 35 minut – tylko tyle dzieli cię od wybitnej uczty.
Dla kogo? Masz już dość gulaszy i innych mięsnych potrawek, a przy okazji szukasz sprawdzonych pomysłów na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie… Nie ma na to bardziej aromatycznego i pysznego sposobu niż wegetariańskie curry z sosem kokosowym.
Na jaką okazję? Na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, a do urlopu daleko? Za sprawą tego kolorowego dania poczujesz się przez chwilę jak na egzotycznych wakacjach. Curry wegetariańskie z kokosowym sosem serwuj, gdy potrzebujesz odrobiny słońca.
Czy wiesz, że? Przed dodaniem do gorącego curry wegetariańskiego, pomidory warto obrać ze skórki. Unikniesz dzięki temu sytuacji, w które oddziela się ona od pomidora, co wygląda na talerzu niezbyt zachęcająco.
Dla urozmaicenia: Nadprogramową porcję roślinnego kurczaka z przepisu na curry wegetariańskie możesz wykorzystać np. do tortilli, naleśników albo sałatek.