Składniki
320 gramów
24 mililitry
80 gramów
8 gramów
20 gramów
8 gramów
8 mililitrów
80 mililitrów
400 mililitrów
320 gramów
80 gramów
8 mililitrów
160 gramów
5 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roślinne kawałki a'la kurczaka usmaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.
Krok 2
Pokrój czosnek oraz imbir. W garnku zasmaż żółtą pastę curry oraz pokrojone warzywa. Dodaj cukier i sos rybny. Całość dobrze wymieszaj. Dolej wody i gotuj przez chwilę.
Krok 3
Pokrój ananasa w kostki i dodaj je do garnka razem z groszkiem cukrowym i napojem kokosowym. Wszystko dopraw sokiem z limonki.
Krok 4
Zagotuj. Pokrój i dodaj połówki pomidorów, a następnie wymieszaj i odstaw na obok. Przed podaniem dania dodaj kolendrę.
Krok 5
Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 7. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z warzywami w kokosowym sosie
Aromat wydobywający się z kuchni podczas przyrządzania tego dania błyskawicznie przyciągnie wszystkich domowników. Nikogo nie będzie trzeba wołać do stołu dwa razy! Na widok zdjęcia wegetariańskiego curry z warzywami w kokosowym sosie zrobiłeś się głodny? Gotowanie zajmie zaledwie 35 minut – tylko tyle dzieli cię od wybitnej uczty.
Dla kogo? Masz już dość gulaszy i innych mięsnych potrawek, a przy okazji szukasz sprawdzonych pomysłów na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie… Nie ma na to bardziej aromatycznego i pysznego sposobu niż wegetariańskie curry z sosem kokosowym.
Na jaką okazję? Na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, a do urlopu daleko? Za sprawą tego kolorowego dania poczujesz się przez chwilę jak na egzotycznych wakacjach. Curry wegetariańskie z kokosowym sosem serwuj, gdy potrzebujesz odrobiny słońca.
Czy wiesz, że? Przed dodaniem do gorącego curry wegetariańskiego, pomidory warto obrać ze skórki. Unikniesz dzięki temu sytuacji, w które oddziela się ona od pomidora, co wygląda na talerzu niezbyt zachęcająco.
Dla urozmaicenia: Nadprogramową porcję roślinnego kurczaka z przepisu na curry wegetariańskie możesz wykorzystać np. do tortilli, naleśników albo sałatek.