Curry z warzywami w kokosowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z warzywami w kokosowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

24 mililitry

80 gramów

8 gramów

20 gramów

8 gramów

8 mililitrów

80 mililitrów

400 mililitrów

320 gramów

80 gramów

8 mililitrów

160 gramów

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roślinne kawałki a'la kurczaka usmaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

Krok 2

Pokrój czosnek oraz imbir. W garnku zasmaż żółtą pastę curry oraz pokrojone warzywa. Dodaj cukier i sos rybny. Całość dobrze wymieszaj. Dolej wody i gotuj przez chwilę.

Krok 3

Pokrój ananasa w kostki i dodaj je do garnka razem z groszkiem cukrowym i napojem kokosowym. Wszystko dopraw sokiem z limonki.

Krok 4

Zagotuj. Pokrój i dodaj połówki pomidorów, a następnie wymieszaj i odstaw na obok. Przed podaniem dania dodaj kolendrę.

Krok 5

Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 7. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z warzywami w kokosowym sosie Curry z warzywami w kokosowym sosie

Aromat wydobywający się z kuchni podczas przyrządzania tego dania błyskawicznie przyciągnie wszystkich domowników. Nikogo nie będzie trzeba wołać do stołu dwa razy! Na widok zdjęcia wegetariańskiego curry z warzywami w kokosowym sosie zrobiłeś się głodny? Gotowanie zajmie zaledwie 35 minut – tylko tyle dzieli cię od wybitnej uczty.

Dla kogo? Masz już dość gulaszy i innych mięsnych potrawek, a przy okazji szukasz sprawdzonych pomysłów na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie… Nie ma na to bardziej aromatycznego i pysznego sposobu niż wegetariańskie curry z sosem kokosowym.

Na jaką okazję? Na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, a do urlopu daleko? Za sprawą tego kolorowego dania poczujesz się przez chwilę jak na egzotycznych wakacjach. Curry wegetariańskie z kokosowym sosem serwuj, gdy potrzebujesz odrobiny słońca.

Czy wiesz, że? Przed dodaniem do gorącego curry wegetariańskiego, pomidory warto obrać ze skórki. Unikniesz dzięki temu sytuacji, w które oddziela się ona od pomidora, co wygląda na talerzu niezbyt zachęcająco.

Dla urozmaicenia: Nadprogramową porcję roślinnego kurczaka z przepisu na curry wegetariańskie możesz wykorzystać np. do tortilli, naleśników albo sałatek.