Cynamonowe zawijańce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij
Cynamonowe zawijańce

Składniki

ciasto:

300 mililitrów

700 gramów

7 gramów

100 gramów

1 sztuka

nadzienie:

3 łyżeczki

125 gramów

50 gramów

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.

Krok 2

W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.

Krok 4

Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, cynamonu, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.

Krok 6

Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Aby uzyskać mocniejszy cytrynowy aromat, dodaj więcej skórki z cytryny. Smakosze cynamonu mogą oprószyć rozwałkowane ciasto większą ilością tej przyprawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowe zawijańceCynamonowe zawijańce

Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe drugie śniadania lub podwieczorki. Aby je przygotować, najpierw połącz składniki ciasta: rozpuszczoną z mlekiem kostkę do pieczenia, mąkę wymieszaną z drożdżami, cukier oraz jajka. Za pomocą drewnianej łyżki lub miksera wymieszaj dokładnie wszystkie produkty, aby uzyskać gładką, elastyczną masę. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy już zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na niezbyt gruby placek – rozsyp na nim suszoną żurawinę, posiekane migdały oraz skórkę startą z cytryny, po czym oprósz obficie cynamonem. Całość zawiń w kształt rolady i pokrój na grube plastry, a następnie umieść je na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem – najlepiej gruboziarnistym kryształem. Piecz do momentu, w którym nabiorą złocistego koloru. Podawaj z kubkiem gorącego mleka, herbaty lub kakao. Przygotuj coś pysznego z naszym przepisem na cynamonowe zawijańce.