Cynamonowe zawijańce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij
Cynamonowe zawijańce

Składniki

ciasto:

300 mililitrów

125 gramów

700 gramów

7 gramów

100 gramów

1 sztuka

nadzienie:

3 łyżeczki

125 gramów

50 gramów

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.

Krok 2

W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.

Krok 4

Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, cynamonu, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.

Krok 6

Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Aby uzyskać mocniejszy cytrynowy aromat, dodaj więcej skórki z cytryny. Smakosze cynamonu mogą oprószyć rozwałkowane ciasto większą ilością tej przyprawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowe zawijańce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowe zawijańceCynamonowe zawijańce

Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe drugie śniadania lub podwieczorki. Aby je przygotować, najpierw połącz składniki ciasta: rozpuszczoną z mlekiem kostkę do pieczenia, mąkę wymieszaną z drożdżami, cukier oraz jajka. Za pomocą drewnianej łyżki lub miksera wymieszaj dokładnie wszystkie produkty, aby uzyskać gładką, elastyczną masę. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy już zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na niezbyt gruby placek – rozsyp na nim suszoną żurawinę, posiekane migdały oraz skórkę startą z cytryny, po czym oprósz obficie cynamonem. Całość zawiń w kształt rolady i pokrój na grube plastry, a następnie umieść je na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem – najlepiej gruboziarnistym kryształem. Piecz do momentu, w którym nabiorą złocistego koloru. Podawaj z kubkiem gorącego mleka, herbaty lub kakao. Przygotuj coś pysznego z naszym przepisem na cynamonowe zawijańce.