Babeczki z jabłkami i cynamonem – muffinki | Przepisy.pl pixel

Babeczki z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

120 mililitrów

120 gramów

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon z Wietnamu Knorr.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki czekolady.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 26.05.2023

    Pyszne! Meeeega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jabłkami i cynamonemBabeczki z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie wręcz idealne, stosowane z sukcesem w różnych deserach. Nawet klasyczna polska szarlotka, wzbogacona odrobiną cynamonu nabiera zupełnie innego wyrazu. Jeśli również i wy należycie do grona miłośników aromatu jabłkowo-cynamonowego, wypróbujcie nasz przepis na pyszne babeczki. To propozycja, którą wykorzystacie zawsze! Muffinki z jabłkami są doskonałym pomysłem na deserowe menu w typie „finger food”, serwowane podczas domowych przyjęć. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej cynamonowych babeczek – zapewniamy, że szybko znikają ze stołu!

Dla kogo?

Babeczki z jabłkami i cynamonem to propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Babeczki idealnie sprawdzą się podczas domowych imprez czy rodzinnych spotkań. Są również doskonałym pomysłem na deser „na wynos”, zabierany do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Cynamonowce obejmują blisko 250 gatunków różnych drzew. Najbardziej cenionym, pod względem kulinarnym, jest cynamonowiec cejloński. Jego korę łatwo rozpoznacie w sklepie, ponieważ zwija się w charakterystyczny kształt dwururki i ma jasną, żółtobrązową barwę.

Dla urozmaicenia:

Muffinki z jabłkiem będą idealnie smakować z odrobiną bitej śmietany, którą możecie umieścić bezpośrednio na babeczce, ozdabiając ją liściem świeżej mięty.