
Składniki
100 gramów
2 szklanki
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Wypełniam zagłębienia foremek, lepiej grubiej niż zbyt cienko. :) Chowam do lodówki, by czekolada zastygła.
Krok 2
Miksuję truskawki i mieszam z przestudzoną żelatyną. Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, ale dodaję przestudzoną. Napełniam galaretką foremki do 80% wysokości.
Krok 3
Po schłodzeniu galaretki, dopełniam całość czekoladą, równam. Chowam, by zastygło.
Krok 4
Ostrożnie wyjmuję czekoladki. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej