
Składniki
1 szklanka
150 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
3 sztuki
100 gramów
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Krok 2
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 3
Czekoladę siekamy nożem.
Krok 4
Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy margarynę, mieszamy.
Krok 6
Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy.
Krok 7
Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką.
Krok 8
Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45 min w 175 stopniach, do suchego patyczka.
Krok 9
Wystudzone ciasto polewamy polewą: w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























