
Składniki
1 szklanka
150 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
3 sztuki
100 gramów
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Krok 2
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 3
Czekoladę siekamy nożem.
Krok 4
Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy margarynę, mieszamy.
Krok 6
Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy.
Krok 7
Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką.
Krok 8
Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45 min w 175 stopniach, do suchego patyczka.
Krok 9
Wystudzone ciasto polewamy polewą: w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej