
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
50 gramów
100 gramów
450 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną wody.
Krok 2
Mąkę, otręby, wodę, oliwę i sól wrzucamy do miski i dodajemy uaktywnione drożdże.
Krok 3
Ciasto zagniatamy 10 minut i odkładamy na 30, aż do wyrośnięcia.
Krok 4
Po upływie czasu formujemy bułki i posypujemy je płatkami i pestkami.
Krok 5
Następnie wkładamy je na 20 minut do piekarnika. Pieczemy w 150 C z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























