
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
50 gramów
100 gramów
450 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną wody.
Krok 2
Mąkę, otręby, wodę, oliwę i sól wrzucamy do miski i dodajemy uaktywnione drożdże.
Krok 3
Ciasto zagniatamy 10 minut i odkładamy na 30, aż do wyrośnięcia.
Krok 4
Po upływie czasu formujemy bułki i posypujemy je płatkami i pestkami.
Krok 5
Następnie wkładamy je na 20 minut do piekarnika. Pieczemy w 150 C z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej