
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
50 gramów
100 gramów
450 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną wody.
Krok 2
Mąkę, otręby, wodę, oliwę i sól wrzucamy do miski i dodajemy uaktywnione drożdże.
Krok 3
Ciasto zagniatamy 10 minut i odkładamy na 30, aż do wyrośnięcia.
Krok 4
Po upływie czasu formujemy bułki i posypujemy je płatkami i pestkami.
Krok 5
Następnie wkładamy je na 20 minut do piekarnika. Pieczemy w 150 C z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej