Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

null

100 mililitrów

1 łyżka

null

4 sztuki

1 łyżka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła posiekaj. Cebulę drobno pokrój. Ziemniaki ugotuj i ostudź.

Krok 2

Na rozgrzanym maśle i oleju podsmaż posiekaną cebulę i grzyby, następnie dodaj zioła.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w talarki i dodaj na patelnie, dorzuć rozbite jajka, śmietanę i dopraw.

Krok 4

Przelej całość do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej