
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
null
null
1 kilogram
null
1 szklanka
3 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.
Krok 2
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dopraw.
Krok 4
Do wytworzonego podczas smażenia sosu dodaj śmietanę i zapraw mąką. Cały czas mieszaj by sos zgęstniał.
Krok 5
Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego układaj na przemian ziemniaki i pieczarki z cebulą. Zalej sosem.
Krok 6
Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej