Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

null

null

1 kilogram

null

1 szklanka

3 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dopraw.

Krok 4

Do wytworzonego podczas smażenia sosu dodaj śmietanę i zapraw mąką. Cały czas mieszaj by sos zgęstniał.

Krok 5

Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego układaj na przemian ziemniaki i pieczarki z cebulą. Zalej sosem.

Krok 6

Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szaszłyki z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej