Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

138

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

null

null

1 kilogram

null

1 szklanka

3 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dopraw.

Krok 4

Do wytworzonego podczas smażenia sosu dodaj śmietanę i zapraw mąką. Cały czas mieszaj by sos zgęstniał.

Krok 5

Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego układaj na przemian ziemniaki i pieczarki z cebulą. Zalej sosem.

Krok 6

Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej