
Składniki
5 sztuk
5 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
800 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 litra
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
4 sztuki
800 gramów
1 łyżeczka
300 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
Krok 2
Mięso i warzywa pokrój w kostkę. Mięso podsmaż z cebulą i czosnkiem do momentu, gdy uzyska złoty kolor.
Krok 3
Dolej połowę bulionu, przecier pomidorowy, ocet i dopraw. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4
Danie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, paprykę i pomidory. Dolej resztę bulionu, wymieszaj i piecz przez 20 minut.
Krok 6
Danie dopraw i posyp pokruszoną bryndzą. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej