Frittata warzywno-mięsna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata warzywno-mięsna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Pierś pokroić na kostkę i przyprawić przyprawą do kurczaka. Paprykę i cebulę pokroić na kostkę.

Krok 2

Rozgrzać dużą patelnię z oliwą, obsmażyć kurczak na rumiano. Dorzucić pokrojoną cebule, paprykę, posypać mini kosteczką czosnkową. Smażyć razem przez 2 minuty. Dodać brokuły.

Krok 3

Ubić jajka z mlekiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelnię wlać jajka, przykryć pokrywką aż sie góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać grubo startym serem na wierzchu. Wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą pólkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty i stopienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej