Frittata warzywno-mięsna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata warzywno-mięsna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Pierś pokroić na kostkę i przyprawić przyprawą do kurczaka. Paprykę i cebulę pokroić na kostkę.

Krok 2

Rozgrzać dużą patelnię z oliwą, obsmażyć kurczak na rumiano. Dorzucić pokrojoną cebule, paprykę, posypać mini kosteczką czosnkową. Smażyć razem przez 2 minuty. Dodać brokuły.

Krok 3

Ubić jajka z mlekiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelnię wlać jajka, przykryć pokrywką aż sie góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać grubo startym serem na wierzchu. Wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą pólkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty i stopienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej