Frittata warzywno-mięsna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata warzywno-mięsna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Pierś pokroić na kostkę i przyprawić przyprawą do kurczaka. Paprykę i cebulę pokroić na kostkę.

Krok 2

Rozgrzać dużą patelnię z oliwą, obsmażyć kurczak na rumiano. Dorzucić pokrojoną cebule, paprykę, posypać mini kosteczką czosnkową. Smażyć razem przez 2 minuty. Dodać brokuły.

Krok 3

Ubić jajka z mlekiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelnię wlać jajka, przykryć pokrywką aż sie góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać grubo startym serem na wierzchu. Wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą pólkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty i stopienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata warzywno-mięsna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej