
Składniki
2 kilogramy
2 litry
2 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
8 ziaren
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
Krok 2
Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.
Krok 3
Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.
Krok 4
Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej