Domowe ogórki konserwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe ogórki konserwowe

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 litry

2 łyżki

1 sztuka

250 mililitrów

8 ziaren

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.

Krok 3

Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.

Krok 4

Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej