Domowe ogórki konserwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe ogórki konserwowe

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 litry

2 łyżki

1 sztuka

250 mililitrów

8 ziaren

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.

Krok 3

Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.

Krok 4

Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej