
Składniki
2 kilogramy
2 litry
2 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
8 ziaren
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
Krok 2
Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.
Krok 3
Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.
Krok 4
Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























