
Składniki
2 kilogramy
2 litry
2 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
8 ziaren
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
Krok 2
Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.
Krok 3
Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.
Krok 4
Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej