PRZEPISY.PL

Dorsz w galarecie

  • 15
  • 8
  • Trudne
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • dorsz mrożony1 kg
  • sól
  • gałka muszkatołowa1 łyżeczka
  • sok z cytryny4 łyżeczki
  • żelatyna3.5 łyżeczki
  • bułka tarta0.5 szklanki
  • jajka3 szt
  • pieprz
  • Krok 1

    Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
  • Krok 2

    Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Krok 3

    Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
  • Krok 4

    Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
  • Krok 5

    Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
  • Krok 6

    Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  • Krok 7

    Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

30
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
14
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
14
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
30
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe