Dorsz w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz w galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

1 łyżeczka

4 łyżeczki

3.5 łyżeczki

5 sztuk

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

Krok 2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

Krok 4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

Krok 5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

Krok 6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

Krok 7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej