
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
null
0.5 szklanki
null
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
4 łyżeczki
3.5 łyżeczki
0.5 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
Krok 2
Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 3
Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
Krok 4
Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
Krok 5
Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
Krok 6
Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
Krok 7
Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej