Dorsz w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz w galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

null

0.5 szklanki

null

1 łyżeczka

3 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżeczki

3.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

Krok 2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

Krok 4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

Krok 5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

Krok 6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

Krok 7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej