Dorsz w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dorsz w galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

1 łyżeczka

4 łyżeczki

3.5 łyżeczki

5 sztuk

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

Krok 2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

Krok 4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

Krok 5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

Krok 6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

Krok 7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej