Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie dyniowate znakomicie nadają się do grillowania. Nie udało ci się kupić normalnej dyni? No to upiecz na przykład cukinię albo kabaczka. A jeśli spodobał ci się przepis i nie chcesz niczego w nim zmieniać, wróć do niego w październiku, kiedy świeżutkich dyń będzie w bród.

Krok 2

Dynię posmaruj oliwą, posyp przyprawą Ras el Hanout i grilluj ok. 30 minut, odwracając

Krok 3

od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zagotuj wodę, włóż kostkę rosołową, wymieszaj

Krok 4

i gotuj minutę. Rosołem zalej kuskus, odstaw do napęcznienia. Pistacje utłucz w moździerzu,

Krok 5

przesyp na sitko i potrząsaj, aż pozbędziesz się większości skórek. Potem upraż orzeszki

Krok 6

na suchej patelni. Napęczniały kuskus spulchnij widelcem, wymieszaj z pistacjami.

Krok 7

Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Na talerzu ułóż plastry dyni,

Krok 8

podawaj z sosem i kuskusem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekana mozzarella
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej