Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie dyniowate znakomicie nadają się do grillowania. Nie udało ci się kupić normalnej dyni? No to upiecz na przykład cukinię albo kabaczka. A jeśli spodobał ci się przepis i nie chcesz niczego w nim zmieniać, wróć do niego w październiku, kiedy świeżutkich dyń będzie w bród.
Krok 2
Dynię posmaruj oliwą, posyp przyprawą Ras el Hanout i grilluj ok. 30 minut, odwracając
Krok 3
od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zagotuj wodę, włóż kostkę rosołową, wymieszaj
Krok 4
i gotuj minutę. Rosołem zalej kuskus, odstaw do napęcznienia. Pistacje utłucz w moździerzu,
Krok 5
przesyp na sitko i potrząsaj, aż pozbędziesz się większości skórek. Potem upraż orzeszki
Krok 6
na suchej patelni. Napęczniały kuskus spulchnij widelcem, wymieszaj z pistacjami.
Krok 7
Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Na talerzu ułóż plastry dyni,
Krok 8
podawaj z sosem i kuskusem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej