Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie dyniowate znakomicie nadają się do grillowania. Nie udało ci się kupić normalnej dyni? No to upiecz na przykład cukinię albo kabaczka. A jeśli spodobał ci się przepis i nie chcesz niczego w nim zmieniać, wróć do niego w październiku, kiedy świeżutkich dyń będzie w bród.

Krok 2

Dynię posmaruj oliwą, posyp przyprawą Ras el Hanout i grilluj ok. 30 minut, odwracając

Krok 3

od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zagotuj wodę, włóż kostkę rosołową, wymieszaj

Krok 4

i gotuj minutę. Rosołem zalej kuskus, odstaw do napęcznienia. Pistacje utłucz w moździerzu,

Krok 5

przesyp na sitko i potrząsaj, aż pozbędziesz się większości skórek. Potem upraż orzeszki

Krok 6

na suchej patelni. Napęczniały kuskus spulchnij widelcem, wymieszaj z pistacjami.

Krok 7

Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Na talerzu ułóż plastry dyni,

Krok 8

podawaj z sosem i kuskusem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej