Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie dyniowate znakomicie nadają się do grillowania. Nie udało ci się kupić normalnej dyni? No to upiecz na przykład cukinię albo kabaczka. A jeśli spodobał ci się przepis i nie chcesz niczego w nim zmieniać, wróć do niego w październiku, kiedy świeżutkich dyń będzie w bród.
Krok 2
Dynię posmaruj oliwą, posyp przyprawą Ras el Hanout i grilluj ok. 30 minut, odwracając
Krok 3
od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zagotuj wodę, włóż kostkę rosołową, wymieszaj
Krok 4
i gotuj minutę. Rosołem zalej kuskus, odstaw do napęcznienia. Pistacje utłucz w moździerzu,
Krok 5
przesyp na sitko i potrząsaj, aż pozbędziesz się większości skórek. Potem upraż orzeszki
Krok 6
na suchej patelni. Napęczniały kuskus spulchnij widelcem, wymieszaj z pistacjami.
Krok 7
Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Na talerzu ułóż plastry dyni,
Krok 8
podawaj z sosem i kuskusem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej