Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie dyniowate znakomicie nadają się do grillowania. Nie udało ci się kupić normalnej dyni? No to upiecz na przykład cukinię albo kabaczka. A jeśli spodobał ci się przepis i nie chcesz niczego w nim zmieniać, wróć do niego w październiku, kiedy świeżutkich dyń będzie w bród.

Krok 2

Dynię posmaruj oliwą, posyp przyprawą Ras el Hanout i grilluj ok. 30 minut, odwracając

Krok 3

od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zagotuj wodę, włóż kostkę rosołową, wymieszaj

Krok 4

i gotuj minutę. Rosołem zalej kuskus, odstaw do napęcznienia. Pistacje utłucz w moździerzu,

Krok 5

przesyp na sitko i potrząsaj, aż pozbędziesz się większości skórek. Potem upraż orzeszki

Krok 6

na suchej patelni. Napęczniały kuskus spulchnij widelcem, wymieszaj z pistacjami.

Krok 7

Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Na talerzu ułóż plastry dyni,

Krok 8

podawaj z sosem i kuskusem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej