Galareta z warzywami i jajami przepiórczymi – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galareta zielona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

8 sztuk

2 szklanki

8 ziaren

15 sztuk

2 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj, obierz, do każdego wbij na środku ziarnko pieprzu.

Krok 2

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzątku.

Krok 3

Bulion zagotuj z octem winnym oraz winem, zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Powstałą galaretę wylej na spód salaterki (na wysokość ok. 1 cm), włóż na kilka minut do zamrażalnika.

Krok 5

Na stężonej galarecie ułóż krąg z przepiórczych jajek (ułóż je ziarnkami pieprzu do dołu). Zalej kolejną porcją galarety, wstaw do zamrażalnika.

Krok 6

Stężoną wyjmij i posyp obficie odsączonym z zalewy groszkiem. Zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 7

Na półmisku ułóż liście lubczyku (będą tworzyć okrąg wokół galarety), wyłóż gotową galaretę z salaterki. Z pomidorów i majonezu ułóż kolorową dekorację w rogach półmiska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kostka alpejska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej