Galareta z warzywami i jajami przepiórczymi – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galareta zielona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

8 sztuk

2 szklanki

8 ziaren

15 sztuk

2 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj, obierz, do każdego wbij na środku ziarnko pieprzu.

Krok 2

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzątku.

Krok 3

Bulion zagotuj z octem winnym oraz winem, zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Powstałą galaretę wylej na spód salaterki (na wysokość ok. 1 cm), włóż na kilka minut do zamrażalnika.

Krok 5

Na stężonej galarecie ułóż krąg z przepiórczych jajek (ułóż je ziarnkami pieprzu do dołu). Zalej kolejną porcją galarety, wstaw do zamrażalnika.

Krok 6

Stężoną wyjmij i posyp obficie odsączonym z zalewy groszkiem. Zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 7

Na półmisku ułóż liście lubczyku (będą tworzyć okrąg wokół galarety), wyłóż gotową galaretę z salaterki. Z pomidorów i majonezu ułóż kolorową dekorację w rogach półmiska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej