
Składniki
0.5 szklanki
8 sztuk
2 szklanki
8 ziaren
15 sztuk
2 łyżki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj, obierz, do każdego wbij na środku ziarnko pieprzu.
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzątku.
Krok 3
Bulion zagotuj z octem winnym oraz winem, zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Powstałą galaretę wylej na spód salaterki (na wysokość ok. 1 cm), włóż na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 5
Na stężonej galarecie ułóż krąg z przepiórczych jajek (ułóż je ziarnkami pieprzu do dołu). Zalej kolejną porcją galarety, wstaw do zamrażalnika.
Krok 6
Stężoną wyjmij i posyp obficie odsączonym z zalewy groszkiem. Zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 7
Na półmisku ułóż liście lubczyku (będą tworzyć okrąg wokół galarety), wyłóż gotową galaretę z salaterki. Z pomidorów i majonezu ułóż kolorową dekorację w rogach półmiska.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej