Galareta z warzywami i jajami przepiórczymi – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galareta zielona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

8 sztuk

2 szklanki

8 ziaren

15 sztuk

2 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj, obierz, do każdego wbij na środku ziarnko pieprzu.

Krok 2

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzątku.

Krok 3

Bulion zagotuj z octem winnym oraz winem, zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Powstałą galaretę wylej na spód salaterki (na wysokość ok. 1 cm), włóż na kilka minut do zamrażalnika.

Krok 5

Na stężonej galarecie ułóż krąg z przepiórczych jajek (ułóż je ziarnkami pieprzu do dołu). Zalej kolejną porcją galarety, wstaw do zamrażalnika.

Krok 6

Stężoną wyjmij i posyp obficie odsączonym z zalewy groszkiem. Zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 7

Na półmisku ułóż liście lubczyku (będą tworzyć okrąg wokół galarety), wyłóż gotową galaretę z salaterki. Z pomidorów i majonezu ułóż kolorową dekorację w rogach półmiska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galareta zielona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej