Gwiazdki na niebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gwiazdki na niebie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.75 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

300 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Borówki opłukaj, wsyp do rondelka, dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Duś 5-10 minut na małym ogniu do czasu, gdy się rozpadną.

Krok 2

Twaróg zmiel, dodaj jajko i zagniataj stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość minimum 0,5 cm i foremką do ciastek w kształcie gwiazdki wycinaj kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj.

Krok 4

Wycięte kluski delikatnie wkładaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby się nie posklejały, gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.

Krok 5

Na dno talerza wylej porcję sosu borówkowego, polej jogurtem.

Krok 6

Ułóż delikatnie gwiazdki kluskowe i oprósz je cukrem kryształem i mielonym cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej