
Składniki
1 sztuka
0.75 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
6 łyżek
300 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Borówki opłukaj, wsyp do rondelka, dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Duś 5-10 minut na małym ogniu do czasu, gdy się rozpadną.
Krok 2
Twaróg zmiel, dodaj jajko i zagniataj stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.
Krok 3
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość minimum 0,5 cm i foremką do ciastek w kształcie gwiazdki wycinaj kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj.
Krok 4
Wycięte kluski delikatnie wkładaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby się nie posklejały, gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.
Krok 5
Na dno talerza wylej porcję sosu borówkowego, polej jogurtem.
Krok 6
Ułóż delikatnie gwiazdki kluskowe i oprósz je cukrem kryształem i mielonym cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej