
Składniki
1 sztuka
0.75 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
6 łyżek
300 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Borówki opłukaj, wsyp do rondelka, dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Duś 5-10 minut na małym ogniu do czasu, gdy się rozpadną.
Krok 2
Twaróg zmiel, dodaj jajko i zagniataj stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.
Krok 3
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość minimum 0,5 cm i foremką do ciastek w kształcie gwiazdki wycinaj kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj.
Krok 4
Wycięte kluski delikatnie wkładaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby się nie posklejały, gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.
Krok 5
Na dno talerza wylej porcję sosu borówkowego, polej jogurtem.
Krok 6
Ułóż delikatnie gwiazdki kluskowe i oprósz je cukrem kryształem i mielonym cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej