Gwiazdki na niebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gwiazdki na niebie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.75 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

300 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Borówki opłukaj, wsyp do rondelka, dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Duś 5-10 minut na małym ogniu do czasu, gdy się rozpadną.

Krok 2

Twaróg zmiel, dodaj jajko i zagniataj stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość minimum 0,5 cm i foremką do ciastek w kształcie gwiazdki wycinaj kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj.

Krok 4

Wycięte kluski delikatnie wkładaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby się nie posklejały, gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.

Krok 5

Na dno talerza wylej porcję sosu borówkowego, polej jogurtem.

Krok 6

Ułóż delikatnie gwiazdki kluskowe i oprósz je cukrem kryształem i mielonym cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej