Gwiazdki na niebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gwiazdki na niebie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.75 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

300 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Borówki opłukaj, wsyp do rondelka, dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Duś 5-10 minut na małym ogniu do czasu, gdy się rozpadną.

Krok 2

Twaróg zmiel, dodaj jajko i zagniataj stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość minimum 0,5 cm i foremką do ciastek w kształcie gwiazdki wycinaj kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj.

Krok 4

Wycięte kluski delikatnie wkładaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby się nie posklejały, gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.

Krok 5

Na dno talerza wylej porcję sosu borówkowego, polej jogurtem.

Krok 6

Ułóż delikatnie gwiazdki kluskowe i oprósz je cukrem kryształem i mielonym cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gwiazdki na niebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej