Halava - przepis indyjski z bakaliami i kaszą manną | Przepisy.pl pixel

Halava

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

750 gramów

300 gramów

750 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszaj gorącą, przegotowaną wodę z cukrem aż uzyskasz syrop.

Krok 2

Następnie rozpuść masło w garnku i dodaj do niego kaszę mannę.

Krok 3

Piecz przez około pół godziny aż kasza uzyska złocisto-brązową barwę.

Krok 4

Kiedy to nastąpi dolej powoli do garnka syrop nie przestając mieszać, tak żeby kasza go wchłonęła. Gotuj wszystko dopóki syrop nie wsiąknie całkowicie.

Krok 5

Halava będzie najlepsza wtedy, gdy już nie będzie przyklejała się do łyżki. Na koniec wsyp dwie garście bakalii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halava - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej