Jabłka w korzennym karmelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka w korzennym karmelu

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyć, nabić na patyczki szaszłykowe.

Krok 2

Cukier wymieszać z przyprawą korzenną i rozpuścić w garnku z grubym dnem

Krok 3

Jabłka moczyć w gorącym karmelu, a następnie w misce z zimną wodą. Jeśli chcemy mieć grubszą warstwę karmelu- możemy moczyć podwójnie. Całość zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Zjadamy zlizując karmel, jeśli mamy mocne zęby możemy je gryźć razem z karmelem lub po prostu rozbić łyżką jak jajko :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej