Jabłka w korzennym karmelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka w korzennym karmelu

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyć, nabić na patyczki szaszłykowe.

Krok 2

Cukier wymieszać z przyprawą korzenną i rozpuścić w garnku z grubym dnem

Krok 3

Jabłka moczyć w gorącym karmelu, a następnie w misce z zimną wodą. Jeśli chcemy mieć grubszą warstwę karmelu- możemy moczyć podwójnie. Całość zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Zjadamy zlizując karmel, jeśli mamy mocne zęby możemy je gryźć razem z karmelem lub po prostu rozbić łyżką jak jajko :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka w korzennym karmelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej