
Składniki
300 gramów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyć, nabić na patyczki szaszłykowe.
Krok 2
Cukier wymieszać z przyprawą korzenną i rozpuścić w garnku z grubym dnem
Krok 3
Jabłka moczyć w gorącym karmelu, a następnie w misce z zimną wodą. Jeśli chcemy mieć grubszą warstwę karmelu- możemy moczyć podwójnie. Całość zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Zjadamy zlizując karmel, jeśli mamy mocne zęby możemy je gryźć razem z karmelem lub po prostu rozbić łyżką jak jajko :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej