Budyniowa fantazja Kingi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyniowa fantazja Kingi

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 litr

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z litra mleka Kinga odlała pół szklanki i dodała do niego dwa budynie i cukier. Dokładnie wymieszała. Resztę mleka zagotowała z masłem. Gdy mleko zawrzało wlała do niego wymieszany proszek. Ciągle mieszając doprowadziła do wrzenia. Budyń przelała do 4 przygotowanych pucharków.

Krok 2

Mąż nie lubi żadnych posypek na budyniu więc dostał sam budyń (po przemyśleniu polał sobie likierem Wiśnie W Czekoladzie - mniam), ja poprosiłam o same wiórki kokosowe a Kinia posypała sobie kokosem zmieszanym z czekoladą. Deser prosty a taki pyszny... Córka idzie w moje ślady! Miłej niedzieli

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowa fantazja Kingi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej