
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
3 szklanki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny.
Krok 3
W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami.
Krok 4
Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5
Blaszkę do pieczenia (w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm. u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Krok 6
Ciasto wylewamy do formy na wierzch, układamy maliny.
Krok 7
Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min. do suchego patyczka. Smacznego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























