
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
3 szklanki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny.
Krok 3
W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami.
Krok 4
Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5
Blaszkę do pieczenia (w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm. u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Krok 6
Ciasto wylewamy do formy na wierzch, układamy maliny.
Krok 7
Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min. do suchego patyczka. Smacznego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej