duplikat z wierszem 7 pixel

Kaczka po kurpiowsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

30 gramów

20 gramów

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

45 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę oczyść, umyj i zalej wodą. Włoszczyznę pokrój.

Krok 2

Dodaj pokrojoną włoszczyznę i sól. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Następnie wyjmij mięso i przecedź rosół.

Krok 4

Masło zarumień z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj karmel.

Krok 5

Korniszony i grzyby drobno posiekaj, po czym wrzuć do sosu i zagotuj. Przygotowanym sosem polej kaczkę.

Tagi:drób
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

Zobacz również