duplikat z wierszem 7 pixel

Kaczka po kurpiowsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

30 gramów

20 gramów

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

45 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę oczyść, umyj i zalej wodą. Włoszczyznę pokrój.

Krok 2

Dodaj pokrojoną włoszczyznę i sól. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Następnie wyjmij mięso i przecedź rosół.

Krok 4

Masło zarumień z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj karmel.

Krok 5

Korniszony i grzyby drobno posiekaj, po czym wrzuć do sosu i zagotuj. Przygotowanym sosem polej kaczkę.

Tagi:drób
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po kurpiowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

Zobacz również