Karkówka w piekarniku pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w piekarniku pieczona

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

46

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 plastrów

6 łyżeczek

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Potem rozłożyć pokrojone steki z karkówki pokrojone w 2-3 centymetrowe kawałki.

Krok 2

Steki doprawić obustronnie solą oraz pieprzem i posmarować cienką warstwą majonezu.

Krok 3

Rozłożyć pokrojone składniki w kolejności : pieczarki w plastrach , cebula piórka i na koniec papryka pokrojona w paski.

Krok 4

Następnie piec przez około 45 min w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni. Przed końcem pieczenia na każdym z kawałków rozłożyć po jednym plastrze sera i ponownie włożyć do piekarnika na jeszcze około 5 minut.

Krok 5

Podawać z sosem czosnkowym i ketchupem.

Tagi:stek
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w piekarniku pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej