Klasyczny sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny sos

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

0.75 mililitra

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.

Krok 2

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.

Krok 4

Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej