
Składniki
50 gramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
0.75 mililitra
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.
Krok 2
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.
Krok 4
Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 6
Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























