Klasyczny sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny sos

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

0.75 mililitra

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.

Krok 2

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.

Krok 4

Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej