Klasyczny sos cygański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

null

null

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

0.75 mililitra

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.

Krok 2

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.

Krok 4

Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej