
Składniki
1 kilogram
25 dekagramów
2 łyżeczki
13 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, 4 starte na tarce ugotowane żółtka. Dodać surowe żółtko,13 deko cukru pudru i cukier waniliowy.
Krok 2
Dobrze wyrobić ciasto.
Krok 3
Odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka szklanką. Na części kółek wykrywamy dwa małe otwory.
Krok 5
Na wysmarowaną blachę wkładamy rzędy całych kółek i rzędy z małymi oczkami.
Krok 6
Smarujemy białkiem.
Krok 7
Piec na złoty kolor.
Krok 8
Przestudzone ciasteczka układamy na talerz i na nie układamy powidła,a na powidła nakładamy ciasteczka z oczkami.
Krok 9
Posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej