
Składniki
1 kilogram
25 dekagramów
2 łyżeczki
13 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, 4 starte na tarce ugotowane żółtka. Dodać surowe żółtko,13 deko cukru pudru i cukier waniliowy.
Krok 2
Dobrze wyrobić ciasto.
Krok 3
Odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka szklanką. Na części kółek wykrywamy dwa małe otwory.
Krok 5
Na wysmarowaną blachę wkładamy rzędy całych kółek i rzędy z małymi oczkami.
Krok 6
Smarujemy białkiem.
Krok 7
Piec na złoty kolor.
Krok 8
Przestudzone ciasteczka układamy na talerz i na nie układamy powidła,a na powidła nakładamy ciasteczka z oczkami.
Krok 9
Posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej