Kocie oczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kocie oczka

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 łyżeczki

13 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, 4 starte na tarce ugotowane żółtka. Dodać surowe żółtko,13 deko cukru pudru i cukier waniliowy.

Krok 2

Dobrze wyrobić ciasto.

Krok 3

Odstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka szklanką. Na części kółek wykrywamy dwa małe otwory.

Krok 5

Na wysmarowaną blachę wkładamy rzędy całych kółek i rzędy z małymi oczkami.

Krok 6

Smarujemy białkiem.

Krok 7

Piec na złoty kolor.

Krok 8

Przestudzone ciasteczka układamy na talerz i na nie układamy powidła,a na powidła nakładamy ciasteczka z oczkami.

Krok 9

Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej