Kocie oczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kocie oczka

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 łyżeczki

13 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, 4 starte na tarce ugotowane żółtka. Dodać surowe żółtko,13 deko cukru pudru i cukier waniliowy.

Krok 2

Dobrze wyrobić ciasto.

Krok 3

Odstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka szklanką. Na części kółek wykrywamy dwa małe otwory.

Krok 5

Na wysmarowaną blachę wkładamy rzędy całych kółek i rzędy z małymi oczkami.

Krok 6

Smarujemy białkiem.

Krok 7

Piec na złoty kolor.

Krok 8

Przestudzone ciasteczka układamy na talerz i na nie układamy powidła,a na powidła nakładamy ciasteczka z oczkami.

Krok 9

Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej