Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami
trudne
7 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
10 dekagramów
4 łyżki
8 sztuk
1 szklanka
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj ze skórką pomarańczową. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zagotuj.
Krok 2
Żółtka ubij z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas ubijając, wlej gorące mleko.
Krok 3
Masę przelej do garnka o grubym dnie i cały czas mieszając, podgrzej na małym ogniu.
Krok 4
Krem przełóż do czterech małych miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 6 godzin.
Krok 5
Wyjęty z lodówki deser posyp cukrem. 10 dag cukru rozpuść na karmel i polej deser.
Krok 6
Na patelni podgrzej miód i dodaj pomarańcze. Mieszając podgrzej całość do momentu skarmelizowania się miodu. Na wierzchu deseru ułóż pomarańcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej