Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

10 dekagramów

4 łyżki

8 sztuk

1 szklanka

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj ze skórką pomarańczową. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zagotuj.

Krok 2

Żółtka ubij z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas ubijając, wlej gorące mleko.

Krok 3

Masę przelej do garnka o grubym dnie i cały czas mieszając, podgrzej na małym ogniu.

Krok 4

Krem przełóż do czterech małych miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 6 godzin.

Krok 5

Wyjęty z lodówki deser posyp cukrem. 10 dag cukru rozpuść na karmel i polej deser.

Krok 6

Na patelni podgrzej miód i dodaj pomarańcze. Mieszając podgrzej całość do momentu skarmelizowania się miodu. Na wierzchu deseru ułóż pomarańcze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej