Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

10 dekagramów

4 łyżki

8 sztuk

1 szklanka

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj ze skórką pomarańczową. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zagotuj.

Krok 2

Żółtka ubij z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas ubijając, wlej gorące mleko.

Krok 3

Masę przelej do garnka o grubym dnie i cały czas mieszając, podgrzej na małym ogniu.

Krok 4

Krem przełóż do czterech małych miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 6 godzin.

Krok 5

Wyjęty z lodówki deser posyp cukrem. 10 dag cukru rozpuść na karmel i polej deser.

Krok 6

Na patelni podgrzej miód i dodaj pomarańcze. Mieszając podgrzej całość do momentu skarmelizowania się miodu. Na wierzchu deseru ułóż pomarańcze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczony schab z jabłkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej