Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami
trudne
7 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
10 dekagramów
4 łyżki
8 sztuk
1 szklanka
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj ze skórką pomarańczową. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zagotuj.
Krok 2
Żółtka ubij z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas ubijając, wlej gorące mleko.
Krok 3
Masę przelej do garnka o grubym dnie i cały czas mieszając, podgrzej na małym ogniu.
Krok 4
Krem przełóż do czterech małych miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 6 godzin.
Krok 5
Wyjęty z lodówki deser posyp cukrem. 10 dag cukru rozpuść na karmel i polej deser.
Krok 6
Na patelni podgrzej miód i dodaj pomarańcze. Mieszając podgrzej całość do momentu skarmelizowania się miodu. Na wierzchu deseru ułóż pomarańcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























