
Składniki
200 mililitrów
75 mililitrów
1 szczypta
200 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę, mleko oraz sól.
Krok 2
Wsyp proso i pozostaw je na małym ogniu przez 30 minut, aż nasiąknie. Mieszaj, dodając miód.
Krok 3
Ubij na sztywno śmietanę, dopraw ją cynamonem i na koniec zmieszaj z prosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej