Kruche zawijańce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

382 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

450 gramów

3 łyżki

1.5 łyżeczki

300 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 3

Na stole rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Na papierze połóż ciasto i rozwałkuj je na cienki prostokątny placek.

Krok 4

Ciasto posmaruj cienko marmoladą, a następnie posyp migdałami.

Krok 5

Dociśnij migdały dłonią, aby nie spadały z ciasta.

Krok 6

Ciasto zwiń delikatnie w ścisłą roladę.

Krok 7

Zawiń w papier do pieczenia i odłóż na godzinę do lodówki.

Krok 8

Schłodzoną roladę pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Krok 9

Piecz w 200 st. C około 15 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Justyna Lewandowska

    Justyna Lewandowska

    Sorry a gdzie w tym przepisie jest margaryna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • celin celin

    celin celin

    super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej