
Składniki
200 gramów
200 gramów
4 łyżki
500 gramów
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze wszystkich składników, poza kakao, zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na pół i do jednej części dodać kakao ponownie zagniatając.
Krok 2
Obie części rozwałkować na prostokąty tej samej wielkości i grubości około jednego centymetra. Następnie nałożyć je jeden na drugi i delikatnie rozwałkować, tak by całość miała około jednego centymetra grubości.
Krok 3
Ciasto zrolować, a następnie włożyć do zamrażalnika na około godzinę, tak by po wyjęciu było twarde i dało się łatwo kroić.
Krok 4
Powstałą w ten sposób roladę pokroić na plastry grubości na około pół centymetra, które po rozłożeniu na blaszce piec w temperaturze około 170 stopni przez około 15 minut.
Krok 5
Po wyjęciu ciasteczek pozostawić je na blaszce do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stały się zbyt wilgotne.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej