
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Delikatne, wyjątkowo kruche ciasto kukurydziane nadaje się także na spód do tarty lub na babeczki. Ma neutralny smak, dobrze pogodzi się z kazdym nadzieniem - w zimie owoce możesz zastąpić np. musem czekoladowym.
Krok 2
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj oba rodzaje mąki i jeszcze raz utrzyj. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię kuchenną i włóż na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Rozgrzej konfiturę w rondelku, dodaj owoce (truskawki pokrój na ćwiartki), wymieszaj. Blat przykryj 2-3 warstwami przezroczystej folii kuchennej. Ułóż ciasto, przykryj kolejnym płatem folii, rozwałkuj do grubości 1 cm. Powycinaj (np. szklanką) okrągłe placuszki, piecz 15 minut. Gdy wystygną, udekoruj je ubitą śmietaną i owocami w konfiturze. Na każdym ciastku możesz położyć listek mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























