Krążki z bitą śmietaną i owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krążki z bitą śmietaną i owocami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Delikatne, wyjątkowo kruche ciasto kukurydziane nadaje się także na spód do tarty lub na babeczki. Ma neutralny smak, dobrze pogodzi się z kazdym nadzieniem - w zimie owoce możesz zastąpić np. musem czekoladowym.

Krok 2

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj oba rodzaje mąki i jeszcze raz utrzyj. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię kuchenną i włóż na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Rozgrzej konfiturę w rondelku, dodaj owoce (truskawki pokrój na ćwiartki), wymieszaj. Blat przykryj 2-3 warstwami przezroczystej folii kuchennej. Ułóż ciasto, przykryj kolejnym płatem folii, rozwałkuj do grubości 1 cm. Powycinaj (np. szklanką) okrągłe placuszki, piecz 15 minut. Gdy wystygną, udekoruj je ubitą śmietaną i owocami w konfiturze. Na każdym ciastku możesz położyć listek mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krążki z bitą śmietaną i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej