Kluski orkiszowe gotowane - prosty przepis na kulki | Przepisy.pl pixel

Kulki zbożowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.

Krok 3

Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.

Krok 4

Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.

Krok 5

Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

garlic

Dobra rada:

Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej