
Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.
Krok 3
Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.
Krok 4
Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.
Krok 5
Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej