
Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.
Krok 3
Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.
Krok 4
Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.
Krok 5
Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej