Kluski orkiszowe gotowane - prosty przepis na kulki | Przepisy.pl pixel

Kulki zbożowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.

Krok 3

Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.

Krok 4

Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.

Krok 5

Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

garlic

Dobra rada:

Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej