
Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.
Krok 3
Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.
Krok 4
Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.
Krok 5
Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej