Kluski orkiszowe gotowane - prosty przepis na kulki | Przepisy.pl pixel

Kulki zbożowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 0,5 lt wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Posiekaj pietruszkę. Papkę zbożową połącz z jajkami i natką pietruszki, dopraw pieprzem.

Krok 3

Mieszając, dodawaj do ciasta tak dużo bułki tartej, aż nadawać się będzie do formowania.

Krok 4

Formuj z ciasta kluseczki i pozostaw je do naciągnięcia przez około 15 minut w gotującej się wodzie.

Krok 5

Dodaj orkisz i zamieszaj. Gotuj krótko. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.

garlic

Dobra rada:

Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki zbożowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej