Składniki
2 łyżki
400 gramów
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą, wodą i olejem. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Ciasto podziel na 8 porcji, ulep kulki i spłaszcz je, aby powstał krążek.
Krok 3
Placki posmaruj olejem z obu stron i smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej