Chappati - chlebek indyjski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chappati - chlebek indyjski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą, wodą i olejem. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Ciasto podziel na 8 porcji, ulep kulki i spłaszcz je, aby powstał krążek.

Krok 3

Placki posmaruj olejem z obu stron i smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej