Chappati - chlebek indyjski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chappati - chlebek indyjski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą, wodą i olejem. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Ciasto podziel na 8 porcji, ulep kulki i spłaszcz je, aby powstał krążek.

Krok 3

Placki posmaruj olejem z obu stron i smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chappati - chlebek indyjski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej