Ciasto Marcinek - przepis: na dużą blachę | Przepisy.pl pixel

"Marcinek"

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

270 gramów

70 gramów

80 mililitrów

30 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

krem:

220 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym aż będzie jasne i puszysta. Dodaj jajko i dalej ucieraj aż do momentu połączenia się składników. Dodaj mąkę z sodą oraz śmietanę. Ciasto wyrabiaj aż wszystko się połączy.

"Marcinek" - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj cienko na grubość ok 2-3mm na całą blaszkę z piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 10 minut. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta.

"Marcinek" - Krok 2

Krok 3

Wypieczone i jeszcze lekko ciepłe ciasto pokrój nożem w prostokąty wielkości foremki 25 na 10cm do pieczenia keksu. Zachowaj wszystkie resztki ciasta.

"Marcinek" - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Otrzyj skórkę z cytryny. Wszystkie składniki ubij aż krem zgęstnieje i dopraw cytryną.

"Marcinek" - Krok 4

Krok 5

Formę keksową wyłóż pergaminem i układaj na przemian upieczone ciasto oraz cienką warstwę kremu aż do wyczerpania składników. Ciasto zwiń folią, przygnieć lekko i wstaw do lodówki na minimum 2h. Resztki ciasta pokrusz drobno i użyj ich do dekoracji ciasta.

"Marcinek" - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto możesz podać posypane prażonymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - "Marcinek""Marcinek"

Marcinek, czyli wypiek o niezwykle sympatycznej nazwie, jest pierwszorzędnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki herbaty lub owocowej lemoniady. Składa się z kilku warstw cienkiego ciasta oraz kremu śmietankowego. Nie potrzebuje zbyt wielu ozdobników, sam Marcinek wygląda i smakuje kapitalnie.

Dla kogo?

Kremowy wypiek zadowoli najbardziej wymagającego łasucha. Zacznijcie od razu nagrzewać piekarniki.

Na jaką okazję?

Marcinka będziecie chętnie zapraszać do jadalni. Przez cały zabiegany tydzień mieliście ochotę na zrobienie domowego ciasta? Marcinek okaże się popisowym deserem, sprawdzającym się idealnie jako towarzysz weekendowego odpoczynku.

Czy wiesz, że?

Przepis na Marcinka pochodzi prawdopodobnie z terenów Podlasia. Najlepiej smakuje po kilku–kilkunastu godzinach od przyrządzenia.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta Marcinek posypcie kakao i udekorujcie ulubionymi orzechami, np. włoskimi lub laskowymi.