
Składniki
250 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Krok 2
W miseczce wymieszaj wodę i sok z cytryny.

Krok 3
Dodawaj partiami cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Krok 4
Lukier powinien być dość gęsty i lekko transparentny. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Krok 5
Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lukier cytrynowy
Do bab i babeczek, ciast i ciasteczek, pączków oraz drożdżówek lukier cytrynowy pasuje jak ulał! Powinien znajdować się w repertuarze każdego miłośnika słodkości. Prezentujemy przepis na lukier cytrynowy, który jest niezwykle uniwersalną i prostą w przygotowaniu dekoracją domowych wypieków.
Dla kogo?
Uważasz, że nic nie może równać się ze smakiem słodkich frykasów przyrządzanych w zaciszu własnej kuchni? Zapewne więc zgodzisz się z nami, że nie ma sensu bazować na gotowcach, skoro zrobienie lukru z cukru pudru i cytryny zajmuje tylko 15 minut.
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Przepis na lukier cytrynowy na babkę albo mazurka jest nieodłącznym elementem planowania wielkanocnego menu. Podczas krzątania się w kuchni nucisz już bożonarodzeniowe przeboje? Miej pod ręką przepis na lukier cytrynowy, gdy pracujesz nad popisowym makowcem albo pierniczkami.
Czy wiesz, że?
Właściwie przygotowany lukier z cukru pudru i cytryny powinien być gładki i lśniący. Po nałożeniu na ciasto ładnie zastygnie, ale nie będzie kruszyć się podczas krojenia ciasta.
Dla urozmaicenia:
Do lukru z cytryny możesz dodać kilka kropel soku pomarańczowego. Całość zyska jeszcze ciekawszy smak.