Makowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

32

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

350 gramów

krem:

400 gramów

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

wierzch:

110 gramów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem na puszysty krem.

Krok 2

Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.

Krok 3

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do masy.

Krok 4

Na końcu wlej kilka kropli olejku migdałowego i dodaj ubitą na sztywno pianę z 4 białek.

Krok 5

Delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką blachy o wymiarach 20 na 30 cm.

Krok 7

2 żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj dżem śliwkowy i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek.

Krok 8

Wszystko wymieszaj z makiem z puszki i wyłóż na ciasto.

Krok 9

Cztery białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połóż na masie makowej.

Krok 10

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakowiecMakowiec

Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą? Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego. Jego podstawą jest puszyste ciasto ucierane z dodatkiem aromatu migdałowego. Masa makowa jest w nim połączona z dżemem śliwkowym. Zyskuje dzięki temu nieco inny niż w pozostałych wypiekach smak, lekko kwaśny, z wyczuwalną owocową nutą. Wierzch pokrywa chrupiąca, zarumieniona beza. Sekretem udanego ciasta jest jednak odpowiednia masa makowa. Jeśli zdecydujesz się na to, by przygotować ją samodzielnie, zacznij odpowiednio wcześniej przygotowywać mak. Powinien zostać dokładnie wypłukany i namoczony, tak by stał się miękki. Następnie zmiel go dwa razy. Oprócz dżemu śliwkowego, sprawdzą się też inne dodatki, np. rodzynki, orzechy i skórka z cytryny, a także odrobina soku cytrynowego. Zamiast dżemu śliwkowego nadawać się będzie też inny, np. wiśniowy. Tak przygotowany makowiec to świetna alternatywa dla klasycznych strucli. Przygotuj go, a przekonasz się, jaki jest pyszny. Sprawdź nasz przepis.