Makowiec - który zawsze się udaje

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa:

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 opakowanie

3 łyżki

1 opakowanie

20 dekagramów

1 litr

ciasto:

1 kilogram

12 dekagramów

0.5 litra

0.75 opakowania

4 sztuki

1 szczypta

0.75 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie maku: Mak zalać mlekiem 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia.

Krok 2

Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 do 10 godzin.

Krok 3

Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę.

Krok 4

Dodać jajka, cukier, olejek migdałowy, kilka łyżek miodu i tyle samo dżemu lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę.

Krok 5

Wszystko dobrze wymieszać.

Krok 6

Ciasto: Mąkę, drożdże, rozpuszczoną Kasię, jajka, sól, olejek i cukier wyrobić, dodając ciepłego mleka.

Krok 7

Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować placki i posmarować na ok. 1cm makiem, zawijać makowce, a następnie owinąć w papier pergaminowy i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w temp. 200 stopni.

Krok 9

Upieczone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - który zawsze się udaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec - który zawsze się udajeMakowiec - który zawsze się udaje

Jeśli lubisz ciasta z makiem, koniecznie wypróbuj ten przepis na makowiec, który zawsze się udaje. Masę makową możesz przyrządzić samodzielne lub kupić gotową w puszce. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Mak zalej mlekiem i zagotuj (trzymaj na ogniu, aż do momentu wrzenia). Następnie szczelnie przykryj i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Oprócz zmielonego maku, do masy dodaj jajka, olejek migdałowy, mąkę, kilka łyżek wody oraz ulubione bakalie, np. orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy rodzynki. Dobrym pomysłem będzie także użycie odrobiny dżemu lub powideł. Upieczony makowiec koniecznie udekoruj – możesz go polukrować lub obficie posypać cukrem pudrem. Pamiętaj, że ciasto przygotujesz na wiele sposobów, np. w postaci strucli z makiem, seromakowca lub warstwowego makowca z kruszonką. Gotowy wypiek serwuj razem z kawą zbożową, herbatą lub gorącym kakao (doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i jako dodatek do niedzielnego obiadu). Pobierz listę składników i przygotuj niezawodny makowiec.