malaga

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

512 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

280 gramów

masa:

0.5 litra

2 opakowania

1

4 łyżki

galaretka:

1 litr

6 łyżeczek

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy spód. Suchary mielimy maszynką do mielenia mięsa i łączymy je z Nutellą. Ciasto, które nam powstanie wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Przystępujemy do robienia masy. Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki gorącej wody i zostawić, aby ostygła. Ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie zmieniała już konsystencję, dodajemy serki homogenizowane cały czas miksując, ale na mniejszych obrotach.

Krok 3

Dodajemy cukier puder (do smaku) masa nie może być zbyt słodka, bo spód ciasta jest wystarczająco słodki.Na sam koniec ubijania dodać żelatynę. Wlewać chłodną małym strumieniem cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z Nutelli i wstawiamy do lodówki.

Krok 4

Czas na przygotowanie galaretki. Odcedzić wiśnie z kompotu, kompot wlać do garnka, dodać wino i zagotować (razem powinien być 1 litr). Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Nie gotujemy kompotu, gdy dodaliśmy żelatynę. Tak powstałą galaretkę zostawiamy, aby ostygła.

Krok 5

Wiśnie wysypujemy na ciasto .

Krok 6

Teraz tylko musimy zalać ciasto galaretką, ale najlepiej taką, która zaczyna nam już troszkę tężeć.

Krok 7

Wstawić do lodówki.

Krok 8

Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej-ciasto jest super.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • malaga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej