Rolada z bitą śmietaną i malinami
ROLADA BISZKOPTOWA
średnie
3772 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
5 sztuk
0.75 szklanki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
do środka:
400 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając.

Krok 2
Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką.

Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Krok 4
Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 5
Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Krok 6
Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.


Dobra rada:
Rolada biszkoptowa smakuje równie dobrze z innymi sezonowymi owocami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z bitą śmietaną i malinami
Zakręć ciastem w swojej kuchni i przygotuj roladę biszkoptową z malinami! To puszyste ciasto, które podczas zawijania nie będzie się łamać i kruszyć. Przepyszne owoce i śmietanowe wypełnienie sprawią, że rolada z malinami na stałe zagości na twoim stole.
Dla kogo?
Rolada ze śmietaną i malinami to doskonały i pyszny deser, który na pewno posmakuje twoim gościom. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami, rolada biszkoptowa będzie świetnym początkiem.
Na jaką okazję?
Rolada malinowa może być idealnym uświetnieniem rodzinnego obiadu. Delikatne i mięciutkie ciasto rozpieści wszystkie podniebienia. Rolada z bitą śmietaną i malinami doskonale sprawdzi się także na wystawnym przyjęciu lub bankiecie. To bardzo elegancki i delikatny deser, który sprawi, że zabłyśniesz w towarzystwie swoimi umiejętnościami cukierniczymi.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz mieć pewność, że bita śmietana w twojej roladzie biszkoptowej nie rozpłynie się, użyj żelatyny. Pamiętaj, że należy ją wcześniej rozpuścić w wodzie, aby lekko przestygła. Wystudzoną żelatynę wlej do śmietany pod koniec ubijania.
Dla urozmaicenia:
Rolada biszkoptowa to ciasto, do którego stworzenia możesz użyć przeróżnych owoców. W sezonie letnim bardzo dobrze sprawdzą się borówki lub truskawki. Poza sezonem, gdy chcesz przygotować roladę zimą, wykorzystaj brzoskwinie z puszki. Smak rolady będzie równie wspaniały.