
Składniki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrusy sparz i osusz, zetrzyj z nich skórkę, a z reszty wyciśnij sok.
Krok 2
Skórkę i sok wymieszaj razem z winem, łyżką miodu i łyżką galaretki.
Krok 3
Zagotuj, dodaj imbir.
Krok 4
Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Gdy sos będzie już zimny wymieszaj go z tartym chrzanem i dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej