Marcepan sztuczny

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

11

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szczypty

100 mililitrów

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować, aż margaryna zupełnie się rozpuści, wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska). Dokładnie ostudzić (bardzo ważne).

Krok 2

Wystudzoną masę zagniatać z cukrem, aż zrobi się plastyczna masa. Cukier dodajemy porcjami - nie wsypywać wszystkiego na raz.

Krok 3

Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.

Krok 4

Do masy można dodawać barwniki spożywcze. Po ulepieniu i pozostawieniu przez kilka dni masa ładnie zasycha i zachowuje swój kształt.

Krok 5

Ja swoje kwiatki, ulepione i wyschnięte, przechowuję w plastikowym pudełku.

Krok 6

Masę można tez szczelnie zamknąć i przechowywać w lodowce, wówczas pozostanie miękka. Gorąco polecam do ozdoby tortów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej