Marcepan sztuczny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

10 dekagramów

100 mililitrów

2 szczypty

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować, aż margaryna zupełnie się rozpuści, wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska). Dokładnie ostudzić (bardzo ważne).

Krok 2

Wystudzoną masę zagniatać z cukrem, aż zrobi się plastyczna masa. Cukier dodajemy porcjami - nie wsypywać wszystkiego na raz.

Krok 3

Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.

Krok 4

Do masy można dodawać barwniki spożywcze. Po ulepieniu i pozostawieniu przez kilka dni masa ładnie zasycha i zachowuje swój kształt.

Krok 5

Ja swoje kwiatki, ulepione i wyschnięte, przechowuję w plastikowym pudełku.

Krok 6

Masę można tez szczelnie zamknąć i przechowywać w lodowce, wówczas pozostanie miękka. Gorąco polecam do ozdoby tortów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marcepan sztuczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej