Marcepanowy zajączek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

68 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

340 gramów

10 gramów

1 sztuka

przełożenie:

3 łyżki

wierzch:

500 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki.

Krok 4

Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie wymieszaj mikserem.

Krok 5

Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 6

Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem. Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była prawie równa.

Krok 7

Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż ponownie.

Krok 8

Ostrym nożem wytnij z ciasta uszy zajączka.

Krok 9

Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej owalne.

Krok 10

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek grubości kilku milimetrów.

Krok 11

Masą obklej poszczególne części tortu. Resztki masy wymieszaj z kakao.

Krok 12

Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj nią wierzch ciasta.

Krok 13

Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marcepanowy zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marcepanowy zajączekMarcepanowy zajączek

Marcepanowy zajączek to nie tylko pyszne ciasto, ale także ciekawa i zabawna ozdoba świątecznego stołu. Przyrządzisz go z puszystego, ucieranego ciasta o smaku cytrynowym, przełożonego dowolnym dżemem. Dobrze skomponuje się np. morelowy, pomarańczowy albo truskawkowy, którego kolor będzie stanowił kontrast dla jasnego ciasta i masy. Ciasto upiecz w tortownicy, najlepiej dzień wcześniej, by łatwiej było wycinać z niego kształty. Schłodzone i przełożone dżemem, obłóż masą marcepanową. Zagnieć ją z cukrem pudrem, tak, by z łatwością odchodziła od rąk. Rozwałkuj ją, by wystarczyło jej na obłożenie całego ciasta, również na brzegach. Część masy odłóż, by udekorować zajączka – zmień jej kolor za pomocą kakao albo barwników spożywczych. W tym celu użyj także czekoladowych cukierków oraz bakalii. Marcepanowego zajączka przygotujesz także na wiele innych okazji, nie tylko na święta. Sprawdzi się np. jako tort urodzinowy. Z naszym przepisem przekonasz się, że przygotowywanie ozdobnych ciast wcale nie musi być trudne.