Marchewkowiec – przepis na ciasto: wilgotny | Przepisy.pl pixel

Marchewkowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

584 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

974 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

350 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka przesiej przez sito mąkę pszenną, razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz mielonym cynamonem.

Marchewkowiec - Krok 1

Krok 2

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po chwili, jeśli zajdzie taka potrzeba odciśnij wiórki z nadmiaru soku zebranego na spodzie.

Marchewkowiec - Krok 2

Krok 3

Przygotuj robota kuchennego. Do kielicha urządzenia wrzuć jajka i wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę.

Marchewkowiec - Krok 3

Krok 4

Nie przerywając ucierania, dodaj pokrojone na plastry, miękkie masło oraz odciśnięta, startą marchewkę. Włącz piekarnik i ustaw na funkcję góra-dół oraz temperaturę 180°C.

Marchewkowiec - Krok 4

Krok 5

Do ucieranego ciasta dodawaj partiami przesianą przez sito mąkę wraz z dodatkami. Wszystko wymieszaj na jednolitą, gładką masę.

Marchewkowiec - Krok 5

Krok 6

Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, sprawdzając za pomocą patyczka czy wnętrze jest upieczone. Gdy marchewkowiec będzie gotowy, pozostaw go do całkowitego ostygnięcia.

Marchewkowiec - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ostudzony marchewkowiec będzie się prezentował jeszcze lepiej, gdy jego wierzch oprószysz cukrem pudrem lub ozdobisz cienką warstwą białej polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, cukru i masła.

6

Opinie o przepisie

  • Gabi

    Gabi , 24.02.2024

    Ogólnie bardzo smaczne ciasto,ale cukru jest zdecydowanie za mało w tym przepisie.Dodałam dwie łyżki więcej, a i tak było mało słodkie. Cynamonu też można było dać więcej, lub przyprawy do piernika. Polałam lukrem pomarańczowym i też pasowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola

    Mariola , 22.09.2023

    Pyszne ciasto, plecam posmarować masą z serka mascarpone, śmietanki i cukru pudru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Balimel

    Balimel , 27.02.2023

    A ja przekładam jogurtem greckim lub serkiem mascarpone i wierz również smaruję na biało i posypuję albo czekoladą, albo krokamtem, albo rozdrobnionymi orzechami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo

    Jo , 03.02.2022

    Ja marchewkę, lub jej część, zastępuję czasem tartą dynią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Adamek

    Sandra Adamek , 24.07.2020

    Ja dodaję jeszcze pokrojone orzechy włoskie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MarchewkowiecMarchewkowiec

Marchewka to warzywo, które dzięki słodkiemu smakowi często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Przepis na marchewkowca jest prosty i nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni bez problemu sobie poradzą z przygotowaniem tego smacznego deseru!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje przepisów na prosty, szybki i smaczny deser. Wystarczy bowiem kilkanaście minut przygotowania, aby powstał wyśmienity marchewkowiec. Przepis na to pyszne ciasto mile zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Na jaką okazję?

Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy nawet drugiego śniadania.

Czy wiesz, że?

Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.

Dla urozmaicenia:

Chcesz urozmaicić przepis na marchewkowca? Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu lub polać lukrem. Ciasto doskonale smakuje wraz z bitą śmietaną lub z dodatkiem ulubionych lodów. Smacznego!