Marchewkowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

541 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

955 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

350 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Marchewkowiec - Krok 1

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.

Marchewkowiec - Krok 2

Krok 3

W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.

Marchewkowiec - Krok 3

Krok 4

Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.

Marchewkowiec - Krok 4

Krok 5

Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.

Marchewkowiec - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.

Marchewkowiec - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Balimel

    Balimel , 27.02.2023

    A ja przekładam jogurtem greckim lub serkiem mascarpone i wierz również smaruję na biało i posypuję albo czekoladą, albo krokamtem, albo rozdrobnionymi orzechami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo

    Jo , 03.02.2022

    Ja marchewkę, lub jej część, zastępuję czasem tartą dynią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Adamek

    Sandra Adamek , 24.07.2020

    Ja dodaję jeszcze pokrojone orzechy włoskie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MarchewkowiecMarchewkowiec

Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.

Na jaką okazję?

Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.

Czy wiesz, że?

Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.