Mintaj w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj w kapuście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij z kapusty 12 zewnętrznych liści. Umyj je, po czym włóż do wrzątku na 6 minut.

Krok 2

Resztę kapusty poszatkuj i zeszklij na maśle* wraz ze skórką z cytryny.

Krok 3

Rybę podziel na 4 porcje.

Krok 4

Liście kapusty ułóż po 3, jeden na drugim.

Krok 5

Na każdym stosiku ułóż trochę duszonej kapusty, porcję filetów i zwiń jak roladę. Zepnij wykałaczką.

Krok 6

Duś około 15 minut pod przykryciem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej