
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
10 ziaren
5 ziaren
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże nóżki wieprzowe bardzo dokładnie opal nad płomieniem i umyj. Włoszczyznę i cebule oczyść, umyj i pokrój.
Krok 2
Nóżki i warzywa zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzimy, do czasu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
Krok 3
Wyjmij nóżki z wywaru i ostudź. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski i przełóż do dużej salaterki albo do małych miseczek.
Krok 4
Odcedź warzywa z wywaru, a następnie go ugotuj. Do jeszcze wrzącego wywaru dodaj białko, a gdy się zetnie wywar przecedź ponownie, najlepiej przez gęste sitko.
Krok 5
Gorący wywar dopraw zmielonym pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą, dodaj także zmiażdżony w prasce czosnek i sok z cytryny.
Krok 6
Mięso z nóżek zalej wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Galaretę ozdób cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej