Nóżki po szlachecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nóżki po szlachecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

10 ziaren

5 ziaren

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże nóżki wieprzowe bardzo dokładnie opal nad płomieniem i umyj. Włoszczyznę i cebule oczyść, umyj i pokrój.

Krok 2

Nóżki i warzywa zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzimy, do czasu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Krok 3

Wyjmij nóżki z wywaru i ostudź. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski i przełóż do dużej salaterki albo do małych miseczek.

Krok 4

Odcedź warzywa z wywaru, a następnie go ugotuj. Do jeszcze wrzącego wywaru dodaj białko, a gdy się zetnie wywar przecedź ponownie, najlepiej przez gęste sitko.

Krok 5

Gorący wywar dopraw zmielonym pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą, dodaj także zmiażdżony w prasce czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Mięso z nóżek zalej wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Galaretę ozdób cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej