Nóżki po szlachecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nóżki po szlachecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

10 ziaren

5 ziaren

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże nóżki wieprzowe bardzo dokładnie opal nad płomieniem i umyj. Włoszczyznę i cebule oczyść, umyj i pokrój.

Krok 2

Nóżki i warzywa zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzimy, do czasu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Krok 3

Wyjmij nóżki z wywaru i ostudź. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski i przełóż do dużej salaterki albo do małych miseczek.

Krok 4

Odcedź warzywa z wywaru, a następnie go ugotuj. Do jeszcze wrzącego wywaru dodaj białko, a gdy się zetnie wywar przecedź ponownie, najlepiej przez gęste sitko.

Krok 5

Gorący wywar dopraw zmielonym pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą, dodaj także zmiażdżony w prasce czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Mięso z nóżek zalej wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Galaretę ozdób cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej