Orzechowe szaszłyki z kurcząt przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowe szaszłyki z kurcząt

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w kostkę.

Krok 2

Czosnek posiekaj, połowę wymieszaj z sokiem z limonki i z przyprawami. Marynuj mięso w przygotowanej zalewie przez godzinę.

Krok 3

Przygotuj sos orzechowy. Masło, pozostały czosnek, sos sojowy i cukier podgrzej, dodaj zmiksowaną kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z limonki.

Krok 4

Kawałki kurczaka nadziej na patyczki szaszłykowe i grilluj przez 30 minut. Podawaj razem z nieco przestudzonym sosem orzechowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej