Orzechowe szaszłyki z kurcząt przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowe szaszłyki z kurcząt

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w kostkę.

Krok 2

Czosnek posiekaj, połowę wymieszaj z sokiem z limonki i z przyprawami. Marynuj mięso w przygotowanej zalewie przez godzinę.

Krok 3

Przygotuj sos orzechowy. Masło, pozostały czosnek, sos sojowy i cukier podgrzej, dodaj zmiksowaną kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z limonki.

Krok 4

Kawałki kurczaka nadziej na patyczki szaszłykowe i grilluj przez 30 minut. Podawaj razem z nieco przestudzonym sosem orzechowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowe szaszłyki z kurcząt - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bananowiec
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej