Owsianka z jogurtem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

7

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa soczewicowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jogurtem i pomarańcząOwsianka z jogurtem i pomarańczą

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!