Owsianka z jogurtem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Owsianka z jogurtem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

7

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jogurtem i pomarańcząOwsianka z jogurtem i pomarańczą

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!