Owsianka z jogurtem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z jogurtem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jogurtem i pomarańcząOwsianka z jogurtem i pomarańczą

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!