Owsianka z jogurtem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z jogurtem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Owsianka z jogurtem i pomarańczą - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z jogurtem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jogurtem i pomarańcząOwsianka z jogurtem i pomarańczą

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!