
Składniki
150 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Krok 2
Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsianka z jogurtem i pomarańczą
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!