Pianka śmietankowo-kakaowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

0.5 litra

1 opakowanie

30 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i żółtka utrzeć na puch. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać w 0,5 litra ciepłego mleka. Wystudzone mleko dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Ubić pianę z białek i dodać do masy. Dodać kilka kropel olejku rumowego. Połowę masy wylać do foremki (średnia tortownica) i zostawić do lekkiego stężenia.

Krok 3

Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na zastygniętą białą część. Zostawić do zastygnięcia. Rozpuścić galaretkę według przepisu i wylać lekko stężoną na ciemną masę. Można dodać owoce wg uznania - np. truskawki .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pianka śmietankowo-kakaowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej