Krokiety z mięsem pieczone w piekarniku – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebule wraz z pieczarkami podsmaż na złocisto na oleju.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso połącz z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj farsz.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Łyżkę farszu połóż na naleśnika, zwiń w kopertkę formując krokieta.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Przełóż krokiety do żaroodpornego naczynia, na górę połóż masło i piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 20 minut.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 10.12.2022

    Tak. Tradycją Świąteczną w moim domu jest przygotowanie krokietów do barszczu .Przygotowane z tego przepisu wychodzą delikatne, sprężyste z bogatym farszem .W wersji lżejszej piekę je w piekarniku ,modyfikując panierkę .Krokiety obtaczam w pozostałym cieście ,naleśnikowym a następnie w posiekanych orzechach. Choć bardzo pracochłonne to jednak warto je przygotować .Ponieważ wychodzą chrupiące i smaczne .Dodatek przypraw najwyższej jakości oraz masełka do pieczenia podkreśla smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik

    Dominik , 07.10.2021

    Pieczenie pod przykryciem czy otwarte?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone krokiety z mięsem i grzybamiPieczone krokiety z mięsem i grzybami

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do czystych zup, np. dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Z powodzeniem mogą stanowić jednak samodzielne danie obiadowe. To propozycja dla fanów mięsnych dań. Bazę krokietów stanowią naleśniki, które należy usmażyć na natłuszczonej wcześniej patelni. Aby ciasto było pulchne, pamiętaj o delikatnym połączeniu sztywno ubitej piany z białek z resztą składników. Do przygotowania farszu potrzebne Ci będzie mięso (wybierz karczek lub ugotowane mięso z kurczaka). Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nadzienia niewielką ilość chili. Do przyrządzenia potrawy używa się ponadto pieczarek, które możesz zastąpić podgrzybkami. Kiedy wszystko jest już gotowe, nałóż niewielką ilość farszu na naleśnik i zwiń go w kopertę. Aby krokiety wyszły chrupiące, przed smażeniem obtocz je w jajku i bułce tartej (jeśli chcesz, dodaj sezam). Gotowe serwuj na gorąco. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone krokiety z mięsem i grzybami. Smacznego!