Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

null

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

8 sztuk

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju usmażyć podudzia na złoty kolor z obu stron. Kurczaka wyciągnąć a z patelni zlać nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Kolendrę, poszatkowane chili bez pestek, posiekany czosnek i drobno posiekaną trawę cytrynową rozetrzeć na gładką masę.

Krok 3

Smażyć ją na średnim ogniu około 5 minut, dodać bulion Knorr, kurczaka, zagotować, przykryć i gotować około 30 minut.

Krok 4

Dodać sos rybny, masło orzechowe, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać orzeszkami. Podawać z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej