
Składniki
null
2 łyżki
null
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1.5 szklanki
8 sztuk
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju usmażyć podudzia na złoty kolor z obu stron. Kurczaka wyciągnąć a z patelni zlać nadmiar tłuszczu.
Krok 2
Kolendrę, poszatkowane chili bez pestek, posiekany czosnek i drobno posiekaną trawę cytrynową rozetrzeć na gładką masę.
Krok 3
Smażyć ją na średnim ogniu około 5 minut, dodać bulion Knorr, kurczaka, zagotować, przykryć i gotować około 30 minut.
Krok 4
Dodać sos rybny, masło orzechowe, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać orzeszkami. Podawać z makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej