Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

null

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

8 sztuk

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju usmażyć podudzia na złoty kolor z obu stron. Kurczaka wyciągnąć a z patelni zlać nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Kolendrę, poszatkowane chili bez pestek, posiekany czosnek i drobno posiekaną trawę cytrynową rozetrzeć na gładką masę.

Krok 3

Smażyć ją na średnim ogniu około 5 minut, dodać bulion Knorr, kurczaka, zagotować, przykryć i gotować około 30 minut.

Krok 4

Dodać sos rybny, masło orzechowe, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać orzeszkami. Podawać z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z czosnkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej